Hírek

Balatonvilágost elzárta a part megközelítésétől a vasútépítés, ráadásul pont a nyári szezonra. A magasparton futó vasúti pálya kettévágja az immár somogyi települést, a part aluljárón át közelíthető meg, amit azonban most lezártak, több kilométer kerülőre kényszerítve az autósokat.

Hétfőn ugyanis a kerékpárosok még használni tudták az alagút utáni, partra vezető lejárót. – Csak a napokban tették ezt lehetővé, addig nekem is naponta tizenegy kilométert kellett kerülnöm, hogy lejussak a faluból a parti utcákra – állította hétfőn a világosi postás. – Ez botrány, az egész falu háborog.

– Ráadásul a tájékoztatás is elégtelen, autósok és kerékpárosok fordulnak vissza tanácstalanul hogy most merre tovább – így az egyik büfés az útlezárást jelző tábla tövében, hozzátéve: a nyári forgalmára alighanem keresztet vethet. – Ez annyira magyaros, hogy pont a nyári szezon kezdetén zárják el Balatonvilágost a Balaton-partjától! Mivel egész nyáron tartanak majd a munkálatok, ez is azt vetíti előre: hiába adják majd át ünnepélyesen június 13-án, a nyári menetrend kezdetekor a dél-balatoni vasútfejlesztést, meglehet, a vonatok járnak majd, de sok más még nem készül el, a világosi, aligai, sóstói, szabadi állomások is olyan állapotban vannak még, hogy kíváncsi vagyok, hogyan szállnak majd le az utasok a vonatról...

Nagyobb kerülő nélkül a Club Aliga területén keresztül lehet eljutni Balatonvilágos egyik feléről a másikra, csakhogy ezt nem mindenki tudja, meg aztán csupán az üdülő vezetésének jóindulatán múlik, hogy megengedi-e az áthaladást és ha igen, akkor meddig. Az egyik világosi vendéglátós úgy tudja: a Club Aliga két sorompója között tizenöt perc alatt kell átérni, aki többet tölt odabent, azzal megvetetik a strandbelépőt és csak azután hagyhatja el a hajdani pártüdülő területét. A postás egyébként éppen hétfőn hordta szét a azokat a szórólapokat, melyekben a Club Aliga vezetése tájékoztatja a világosiakat a beléptetés új rendjéről. Ebben a hotel illetékesei is megjegyzik: idén nyáron a korábbinál jelentősebb áthaladó forgalom várható, amit igyekeznek kezelni. Szórólapot egyébként a napokban a beruházó Nemzeti Infrastruktúra FejlesztőZrt. (NIF) is adott ki a munkálatok ütemezéséről, valamint a javasolt kerülő-útvonalakról.

Fekete Barnabás, Balatonvilágos polgármestere is föl van háborodva, azt mondja, nem lehet ilyen mértékben és pont a nyári szezonra korlátozni az emberek szabad mozgását, ráadásul korrekt tájékoztatás nélkül, de egy új problémára is fölhívja a figyelmet. – Tiltakozni fogunk minden lehetséges fórumon, erről tájékoztattam az illetékeseket és arról is informáltam a kivitelezőt, hogy szíveskedjék megoldani azt a problémát is: nem minden busz fér át az aluljáró alatt – így a településvezető. – A Veszprém-Pécs viszonylatban közlekedő nagy járművek bizonyosan nem...

A parlamentben is téma volt
A világosi helyzet a parlamentben is téma volt, Ander Balázssomogyi jobbikos képviselő napirend utáni hozzászólásban vetett föl a témát. – Balatonvilágost megbénítja a jó hazai szokás szerint éppen a szezonra időzített aluljáró- és útfelújítás – mondta Ander. – A partot csak Siófok-Sóstó felé, négy-öt kilométeres kerülővel lehet megközelíteni, a strandot is csak így lehet elérni. A helyi önkormányzat felhívta a balesetveszélyre a beruházó NIF figyelmét. A NIF egyébként nem tájékoztatta megfelelő módon a felújítás forgatókönyvéről a települést. Ki kártalanítja a kieső idegenforgalmi bevétel miatt az önkormányzatot, a szállásadókat?

Azt írja a NIF
„Balatonvilágoson a vasúti megállóhelynél lévő útátjárót lezárta a vállalkozó, amit a löszfal támfalakkal történő megerősítését és az útátjáró átépítését követően 2015 őszén ad vissza a közúti forgalomnak – olvasható a NIF tájékoztatójában. – A Balatonvilágos Aligai úti vasúti aluljáró felújítása 2015. június 15-től július közepéig félpályás lezárással történik, emiatt jelzőlámpás forgalomirányítás lesz érvényben. Ezt követően várhatóan 2015. július közepétől augusztus 21-ig az aluljáró teljes terjedelmében járható lesz, majd kezdetét veszi a műtárgy felújításának második üteme, mely újabb forgalomkorlátozásokkal jár majd együtt.”

http://www.sonline.hu/somogy/kozelet/botranyos-lezaras-elvagtak-balatonvilagost-a-partjatol-613768